Nowe artykuły:
Nadmuchiwany budynek
Photo Credit To Inhabitat

Nadmuchiwany budynek

Niedawno do użytku oddano w Barcelonie nadmuchiwany gmach Media-ICT architektów z Cloud 9 Architecture. Dzięki pokryciu budowli powłoką ETFE, która napełnia się powietrzem, bądź je wypuszcza, regulując temperaturę wewnątrz budynku, udało się zmienić stary magazyn w niesamowity futurystyczny wysokościowiec stanowiący prawdziwy wyczyn w dziedzinie zrównoważonego projektowania.

F otowoltaiczny dach, recykling wody deszczowej oraz centralne chłodzenie, sprawiają, że jego pobór energii jest bliski zeru, redukując tym samym emisję dwutlenku węgla o 95%.

Nadmuchiwana południowa fasada budynku składa się z organicznych trójkątnych segmentów, które wpisują się w otaczającą go inspirowaną naturą architekturę Gaudiego. Zakrywająca konstrukcję byłego magazynu powłoka zrobiona jest z etylenu-tetrafluoroetylenu (ETFE). Komory powietrzne wyposażone są w zasilane energią słoneczną sensory, które pozwalają im nadmuchiwać się, bądź zaciskać, zależnie od ilości padającego na nie światła.

Latem powłoka pełni rolę filtru przeciwsłonecznego, ograniczając ilość wpadającego do budynku ciepła oraz promieni UV o 85%. Filtr tworzony jest poprzez napełnianie komór podobną do mgły mieszanką Nitrogen, która zatrzymuje promienie słoneczne i zapewnia rześki cień. Zimą powłoka otwiera się, zwiększając do maksimum ilość wpadającego do środka światła i ciepła.

Dach Media ICT pokryto ogrodem oraz licznymi komórkami fotowoltaicznymi, które pobierają energię słoneczną. Aby zmniejszyć konsumpcję wody nieprzeznaczonej do celów spożywczych architekci Cloud 9 wyposażyli budynek w system zbierania wody deszczowej. Jest ona przechowywana w ogromnych rozmiarów cysternie, a z niej dostarczana do instalacji wodno-kanalizacyjnej oraz systemu centralnego chłodzenia, który klimatyzuje budynek przy użyciu zimnej wody.

Budowla ta, na którą przyznany został przez konsorcjum Zona Franca de Barcelona budżet 28 mln euro wyposażona jest w sensory, pozwalające architektom śledzić ilość zużywanej przez nią energii. Biura budynku zajmą różnej wielkości firmy z branży naukowo-technologicznej, natomiast jego otwarte lobby służyć będzie za miejsce publicznych wystaw, warsztatów i wydarzeń kulturalnych. 

Tłumaczył: Jan Sienkowski

 

Comments

comments

About The Author

http://progg.eu/wp-content/uploads/ap_avatars/558e8ce76a287f1da540f53fcca93b30.jpg

Materiały redakcji Progg.

Related posts

1 Comment

  1. http://progg.eu/wp-content/uploads/ap_avatars/1f0e3dad99908345f7439f8ffabdffc4.jpg
    Aleksandra Pozniak-Wolodzko

    Budynek wrażliwy, reagujący na zmianę pogody, tak się teraz robi coraz częściej. Oczywiste jest, że to przynosi realne zmniejszenie kosztów użytkowania – kosztów środowiskowych. Te powłoki nie są inteligentne, one są tylko dobrze zaprogramowane (zaprojektowane). Tworzy się nie tylko w przestrzeni, również w czasie – czwartym wymiarze.

    Reply

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *