Nowe artykuły:
Pawilon Norwegian Wild Reindeer Centre
Photo Credit To eVolo, Snøhetta

Pawilon Norwegian Wild Reindeer Centre

Artykuł prezentuje przykład organicznego myślenia architektonicznego, jednak w surowym, norweskim wydaniu – naprawdę dziwne zestawienie: szorstka (a nawet brutalna) modernistyczna bryła skrywa organiczne (naturalistyczne) wnętrze.

P awilon Norwegian Wild Reindeer Centre, znany jako Tverrfjellhytta, jest związany z naturalnym, kulturowym i mitycznym pejzażem Norwegii. Charakteryzuje się wyjątkowym zestawieniem delikatnego organicznego wnętrza z surową zewnętrzną skorupą. Zaprojektowana przez znaną pracownię architektoniczną Snøhetta budowla znajduje się na obrzeżach Parku Narodowego Dovrefjell. Ten pawilon o powierzchni 90 metrów kwadratowych, usytuowany na wysokości 1200 m n.p.m., oferuje panoramiczny widok na otaczające je pasmo górskie Snøhetta, skupisko dzikich reniferów – a wieńczy go półtorakilometrowy naturalny szlak, na koniec którego gości witają falujące krzywizny drewnianego rdzenia, ograniczone surową skorupą.

Falujące rdzenie przypominają skałę lub lodowiec poddane erozji wskutek wieloletniego oddziałania czynników naturalnych, takich jak wiatr i woda. Dzięki połączeniu organicznego falowania rdzenia z ostro kontrastującą, niehartowaną stalą skorupy, budynek podkreśla integrację różnorodnych materiałów, co pozwala mu wpisać się w krajobraz. Ostatecznie daje to efekt schronienia z ciepłym, zapraszającym wnętrzem. Położono nacisk także na jakość i trwałość: rdzeń jest pokryty sosnowym dziegciem, co pozwoli mu wytrzymać ostry klimat. Poza zastosowaniem miejscowych materiałów, pawilon przypomina o lokalnej tradycji budowlanej również dzięki swej prostocie.

Do projektu zastosowano jednak także zaawansowaną technologię. Dzięki cyfrowemu modelowaniu proces produkcji osiągnął średnią współczesną wydajność. Do drewnianych rdzeni użyto robota kontrolującego przemiał, napędzanego przez modele 3D – wszystko by stworzyć organiczny kształt z sosnowych belek o powierzchni około 70 cm2 każda. Gotowe elementy połączono wyłącznie za pomocą drewnianych haków. W efekcie budynek stanowi niearchitektoniczną kompozycję, która jedynie uwydatnia użyte w niej konkretne materiały – podczas gdy całość dopełnia otaczający ją pejzaż.

Tłumaczyła: Maria Pallado

Comments

comments

Post source : Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion

About The Author

http://progg.eu/wp-content/uploads/ap_avatars/558e8ce76a287f1da540f53fcca93b30.jpg

Materiały redakcji Progg.

Related posts

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error: Content is protected !!