Nowe artykuły:
Szkoła w Asminderod według Bjarke Ingels Group.
Photo Credit To Inhabitat

Szkoła w Asminderod według Bjarke Ingels Group.

Jak uczyć zrównoważenia? Jak kształtować społeczeństwo? Szkolenia? Warsztaty? Książki? Nie. Prawdziwa i najmocniejsza nauka, to po prostu dobry przykład. Najpełniejszym i najlepszym sposobem prezentacji idei jest jej zrealizowanie i pozwolenie innym na doświadczanie tej lepszej jakości. W artykule prezentujemy fantastyczny przykład takiego podejścia – progresywna szkoła zaprojektowana przez architektów z Bjarke Ingels Group.

J ak kształtować ludzi wrażliwych, rozumiejących naturę, świat, siebie? Tylko dzieci są w stanie chłonąć nowe idee, to one są naszą szansą i nadzieją. Nie można oczekiwać, że osoba dorosła, która nigdy nie doświadczyła pięknej, porywającej przestrzeni, nagle ją zrozumie, zachwyci się i stanie się świadomym odbiorcą. Dorośli nie mają przysłowiowego czasu, by się kształtować.

Zmieniajmy świat pokazując dzieciom dobro, dając im to co możemy dać najlepszego. Nie obrazki o ekologii, nie folderki o segregacji odpadów. Dajmy dzieciństwo na łonie natury zamiast dzieciństwa w betonowym molochu.

Oto szkoła w Asminderod, w Danii. Tak – to jest miejsce do którego będą uczęszczać dzieci z tornistrami codziennie rano. Będą jadły kanapki na drugie śniadanie, nie w ciemnym korytarzu, nie w ciemnej, wilgotnej szatni ulokowanej w piwnicy – nie. Dzieci będą spędzać całe dni w słońcu i na trawie. To tam będą się kształtować, w chłodzie zieleni, w cieple słońca. Będą się wspinać i biegać po tarasach zamiast siedzieć w ścisku na ławeczce przed klasą lekcyjną. W tej szkole wychowają się silne i zdrowe, szczęśliwe dzieciaki.

Forma szkoły jakby zanika, nie można powiedzieć o niej, że jest kwadratowa, czy okrągła. Jest jakby wszyta, zazębiona ze wzgórzem. Ile ma elewacji? Ile pięter? Jaką powierzchnię zabudowy? Ta forma nie daje się opisać używając dotychczasowego języka architektury. Tak wygląda architektoniczna biomimetyka; architektura nowej generacji.

Szkoła prezentuje ideę zrównoważonego rozwoju – ilustruje powrót do natury – pragnienie połączenia się z nią na nowo i życia w synergii.

  • Pomieszczenia są wysokie, aby zapewnić lepszą jakość powietrza
  • Z każdej klasy można wyjść bezpośrednio na dwór
  • Okna są rozmieszczone po obu stronach każdej klasy, aby móc wentylować je naturalnie, wysoko nad głowami uczniów – nie powodując uczucia przeciągu
  • Dzięki dużym, zorientowanym słonecznie oknom (pasywne ogrzewanie) – szkoła jest niezwykle efektywna energetycznie
  • Zielony stropodach to nie tylko wartość estetyczna i powierzchnia do zabawy
    • również ochrona przed przegrzewaniem
    • powierzchnia do pozyskiwania szarej wody
    • dzięki niemu deszczówka nie obciąża kanalizacji miejskiej, zamiast tego, odżywia zieleń, która daje chłód i tlen

Ponadto bryła wkomponowuje się w zastany kontekst – delikatnie falujący, zielony krajobraz. Jej obecność jest zaznaczona subtelnie, za pomocą kanciastej lini stropodachów. W dzień szkoła będzie prawie niewidoczna z daleka. Dostrzec można będzie grupy dzieci lub biały obrys od strony południowej elewacji. Wieczorem szkołę zaakcentuje światło z jej wnętrza.

Comments

comments

About The Author

http://progg.eu/wp-content/uploads/ap_avatars/0736335ead975d297feb3cf68fc1352f.jpg

Architekt wyspecjalizowany w niskoenergetycznym projektowaniu. W 2007 r. ukończyła Wydział Architektury i Urbanistyki na Politechnice Gdańskiej. W tym samym roku otrzymała nagrodę specjalną burmistrza Miasta Kwidzyna za analizę historyczną i opracowanie koncepcji hotelu „Szkoła Łacińska”. W 2010 roku otrzymała dyplom Studium podyplomowego „Budownictwo energooszczędne i pasywne oraz ocena energetyczna budynków” na Politechnice Poznańskiej. Rok później zdobyła wyróżnienie równorzędne w konkursie DOM EKOLOGICZNY czasopisma MURATOR. W 2012 r. III-cie miejsce w konkursie na nową siedzibę WFOŚiGW w Gdańsku - biurowiec zeroenergetyczny. Od 2010 roku prowadzi firmę „AP15 Architektura Pasywna”, na stałe współpracuje z Marcinem Sienkowskim i firmą MS ARCHITECT.

Related posts

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *