Nowe artykuły:
Pop Music Center w Taipei . Asadov Architectural Studio
Photo Credit To inhabitat

Pop Music Center w Taipei . Asadov Architectural Studio

Budynek jak wzgórze, chodnik jak koryto rzeki, sala koncertowa jak wulkan, a wszystko to nie jest tylko wizją artysty, ale przemyślaną i zintegrowaną z naturą architekturą ekologiczną, bioklimatyczną, optymalną, która w takiej właśnie formie niebawem będzie wkraczać do wszystkich naszych miast.

E stetycznie niezwykle intrygujący projekt, bardzo mocne połączenie architektury zieleni i architektury użyteczności publicznej. Całe założenie płynie niczym rzeka w trawiastych meandrach. Ludzie z pewnością dali by się jej porwać.

Centrum rozrywki dla stolicy Tajwanu, dlaczego nie miałoby być jak wulkan i krater, masa i pustka, zamknięta sala koncertowa i otwarty amfiteatr. Masa dodatnia i masa ujemna jak widać na wizualizacjach, w równym stopniu kipią energią, tryskają pozytywną mocą rozrywki. Różnią się jedynie stopniem otwarcia. Obie formy dzięki zielonym organicznym przekryciom są doskonale izolowane akustycznie. Obie udostępniają swoją powłokę spacerowiczom. Zyskujemy więc jednocześnie tereny zielone, rekreacyjne i kulturowe.

Projekt jest niezwykle praktyczny z punktu widzenia bioklimatyki. Miasto powstało w klimacie zwrotnikowym, średnia roczna temperatura to 23 stopnie Celsjusza, a głównym dyskomfortem są monsuny i ulewne deszcze. Zielonego dachu nie trzeba odwadniać – nie obciąża się kanalizacji miejskiej, a sztuczne wzniesienie chroni przed wiatrem, w końcu Tajpej leży właśnie w otoczonej górami dolinie. Masywny dach ziemny chroni przed dobowymi wahaniami temperatury.

Zielona przestrzeń jest reakcją na gęsto zabudowaną tkankę miejską. Zieleń wkracza do betonowego miasta, jak rośliny przebijające się przez skaliste podłoże. Jest to naturalne wyrównywanie braków, powrót do równowagi.

Zaproponowane przez Asadov Architectural Studio Pop Music Center w Taipei jest idealnym dowodem na racjonalność i piękno zrównoważonego kształtowania miast.

Comments

comments

About The Author

http://progg.eu/wp-content/uploads/ap_avatars/0736335ead975d297feb3cf68fc1352f.jpg

Architekt wyspecjalizowany w niskoenergetycznym projektowaniu. W 2007 r. ukończyła Wydział Architektury i Urbanistyki na Politechnice Gdańskiej. W tym samym roku otrzymała nagrodę specjalną burmistrza Miasta Kwidzyna za analizę historyczną i opracowanie koncepcji hotelu „Szkoła Łacińska”. W 2010 roku otrzymała dyplom Studium podyplomowego „Budownictwo energooszczędne i pasywne oraz ocena energetyczna budynków” na Politechnice Poznańskiej. Rok później zdobyła wyróżnienie równorzędne w konkursie DOM EKOLOGICZNY czasopisma MURATOR. W 2012 r. III-cie miejsce w konkursie na nową siedzibę WFOŚiGW w Gdańsku - biurowiec zeroenergetyczny. Od 2010 roku prowadzi firmę „AP15 Architektura Pasywna”, na stałe współpracuje z Marcinem Sienkowskim i firmą MS ARCHITECT.

Related posts

1 Comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *