Nowe artykuły:
Zielony dach Politechniki Nanyang w Singapurze.
Photo Credit To inhabitat

Zielony dach Politechniki Nanyang w Singapurze.

Jeżeli planujemy studia artystyczne, być może powinniśmy zdecydować się na studiowanie pod zachwycającym zielonym dachem Szkoły Sztuki, Designu i Mediów na Politechnice Nanyang w Singapurze. Zaprojektowany przez firmę CPG Consultants, pięciopiętrowy budynek wieńczy zadrzewiony kwartał kampusu organiczną, żywą formą. Budynek łączy krajobraz z konstrukcją, naturę i nowoczesną technologię, a także symbolizuje kreatywność, która na co dzień jest w nim obecna.

O dpowiednio zaprojektowana szklana fasada redukuje poziom promieniowania słonecznego, zmniejszając ryzyko przegrzewania, jednocześnie umożliwiając korzystanie z naturalnych widoków i wpuszczając odpowiednią ilość światła do miejsc kreacji. Szklane ściany powodują wizualne przenikanie się wnętrza i zewnętrza, pozwalając studentom i nauczycielom na doświadczanie budynku, jego otoczenia oraz wewnętrznego dziedzińca jako miejsc płynnie się przenikających. Rozproszone światło dzienne jest bardzo obficie rozprowadzone po salach zajęciowych oraz przefiltrowane przez otaczającą zieleń.

Zawijający się zielony dach odróżnia ten budynek od pozostałych struktur na kampusie. Granica między budowlą a krajobrazem jest prawie nieuchwytna. Dachy służą za nieformalne miejsce spotkań – miejsce do tworzenia przyjaźni i nowych idei. Zielone dachy tworzą miejsca widokowe, izolują budynek, ochładzają otaczające powietrze oraz zbierają deszczówkę używaną później do nawadniania. Zasiana trawa miesza się z zastaną roślinnością po to, by skolonizować budynek i jeszcze bardziej związać go z otoczeniem.

Wykończenie budynku jest celowo minimalistyczne, aby móc stać się tłem dla projektów artystycznych, designerskich i medialnych. We wnętrzach zastosowano naturalne materiały takie jak drewno czy beton. Zróżnicowane co do rozmiarów i kształtów pomieszczenia są surowe, zdefiniowane jedynie przez betonowe ściany, kolumny, podłogi i drewniane balustrady – wszystko w narutalnej palecie kolorów. Ten niesamowity projekt daje nam niezwykle różnorodne doświadczenia wizualne. Budynek z każdego punktu, pod każdym kątem prezentuje się zupełnie inaczej. Sterylne szklane fasady i jaskrawy, żywy kolor świeżej trawy kontrastują z minimalistycznym i surowym wnętrzem. Budynek Szkoły w zupełności wypełnia swój cel – pobudza kreatywność.

Źródło – inhabitat w ramach współpracy. Tłum. Aleksandra Poźniak-Wołodźko i Wojtek Ufel

Comments

comments

About The Author

http://progg.eu/wp-content/uploads/ap_avatars/90e232f19f4b99221fc053cf463f8130.jpg

Wojtek Ufel ­ - student i ­amator filozofii i politologii, szczególnie zainteresowany koncepcją demokracji deliberacyjnej oraz teorią tożsamości kulturowo­-politycznych. Angażuje się zawsze w kilka projektów naraz; wolontariusz z zamiłowania. W wolnym czasie rozwijając jedną ze swoich licznych pasji, poznając nowych (lub na ­nowo) ludzi, eksperymentując z różnymi instrumentami muzycznymi, żonglując lub po prostu zatapiając się w dobrej lekturze. Wegetarianin, turkofil i miłośnik couchsurfingu. Obszary specjalizacji na portalu progg.eu: demokracja, społeczeństwo, bieżące wydarzenia polityczne.

Related posts

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *